روال کانال انتشار مطلب در روزهای سه شنبه هر هفته بود که به دلایلی امکان ارسال در نوبتهای گذشته محقق نگردید و استثنائاً امروز جمعه پست جبرانی منتشر میشود.

در دو بخش گذشته اشاراتی به مساله خشم و غضب الهی داشتیم و در نهایت به این جمع بندی رسیدیم که قاعدتاً نباید خداوند نباید دچار دگرگونی احوالات شود و برای خطا(گناه) بندگانش اقدامات غیر منتظره خشن انجام بدهد !
و نتیجه آن شد که گفتیم خداوند در قرآن تمام احوالات زمینی ها را دارد چون از منظر زمینی به خدا و از پایین به بالا نگاه میشود.
فعلا این بحث تا همین مقدار بماند و البته دنباله هم خواهد داشت منتهی برویم جلوه دیگری از این خداوند را ببینیم که گستردگی بیشتری دارد و بقول معروف بیشتر به آن خدایی که در آغاز کلام این کانال در موردش صحبت شد میخورد.
قاعده لطف
یکی از صفات ذات خداوند "خلق" است که در حوزه صفات افعالی تعبیر به "خالق" میشود.
این خداوند در خلقت یک موجود هرچه را که شایسته و بایسته هست جهت رسیدن به کمال آن موجود به او میدهد منتهی بصورت بالقوه.یعنی چی؟
یعنی در خلقت نخست و اولیه هرچه را که برای آن موجود مورد نیاز است برای او مقرر میکند و به او میبخشد.این مقرر کردن و بخشش و بخشیدن در یک قانون و قاعده ای تعریف میشود به نام لطف.
قاعده لطف یعنی خداوند نسبت به همه موجودات نگاه واحد و یکسانی در خلقت نخستین داشته است.
ربُّنَا الَّذی أَعْطی‏ کُلَّ شَیْ‏ءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدی‏
پروردگار ما همان کسی است که به هر موجودی ، آنچه را لازمه آفرینش او بوده داده سپس هدایت کرده است
طه/50
چون محور اصلی گفتار ما انسان است در مورد این موجود بطور مشخص صحبت میکنیم.
طبق کلام قرآن وقتی خداوند انسان را آفرید گفت:
فتبارک الله احسن الخالقین
به زبان امروزی یعنی:
به به عجب چیزی ساختم !
یعنی نقصی در آن نیست و هرچه هست هم حُسن و کمال و زیبایی.این همان خلقت نخست است.
الباقی که زاد و ولد انسانی هست تابع شرایطی بود که طبق قوانین کائنات و زمین باید محقق میشد تا چنین موردی دوباره در بهترین شکلش روی زمین تکرار شود.
در همه حالات خداوند خالق سرمایه های لازم را بصورت بالقوه و در شکل پتانسیلی برای هر کودکی در حالت آماده داشته تا به محض تحقق آن شرایط برای او در دسترس باشد.برای خداوند هم فرق و تفاوتی در این بخشش وجود ندارد.این سرمایه ها به هر میزان که شخص بعدا بخواهد برای او در دسترس است و میتواند بهره مند بشود.
قاعده لطف را در بخش دوم جهت تکمیل مبحث دنبال کنید لطفا


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها