با شناخت کلی از مجموعه تعالیم ادیان مطرح و زنده جهان و همچنین معتقدات مشترک دینی این ادیان،به طرح چکیده ای از اعتقادات ادیان مربوطه میپردازیم تا با داشتن پیش آگاهی وارد مباحث معرفتی بشویم.توجه داشته باشیم ما در این خصوص به تاریخچه پیدایش ادیان و سیرتحولات تاریخی نمی پردازیم بلکه به معرفی باورهای زیربنایی این ادیان اشاره خواهیم داشت.از آئین هندو شروع میکنیم:

برخی هندوئیسم را بعنوان یک دین نمیشناسند چون درمحتوای خودش باورهای متفاوت و متعدد و حتی متناقض هم دارد و باصطلاح منسجم نیست.
هندوئیسم به خدای یگانه اعتقاد دارد.اما چون در هندوئیسم مساله وحدت وجود مطرح است (در بخش عرفان و تصوّف به توضیح وحدت وجود خواهیم پرداخت) و معتقدند خداوند در اَشکال مختلف در جهان ظاهر شده است(تجلّی کرده) لذا شاهد چندخدایی در این آئین هستیم تا جایی که بعضی حیوانات هم مورد تقدّس قرار میگیرند.
در مواردی هم خداوند بصورت انسان روی زمین آشکار میشودودر این حالت "خدا" در یک انسان حلول میکند که به آن "آواتار" می گویند.
"برهمن" در هندوئیسم در لغت به معنای "پیشوا و " است اما بطور خاصّ به معنای "حقیقت مطلق یا خداوند" به کار میرود.
در آئین هندو مساله قیامت مطرح نیست بلکه انسان پس از مرگ در قالب جدیدی از جسم قرار میگیرد تا چرخه حیات را با "بازخورد" اعمال قبلی اش دنبال کند(تناسخ) تا به پاکی روح و در نهایت رهایی (موکشا) و زندگی ابدی برسد.
لازم به ذکراست در متون کهن هندو،مساله بهشت و دوزخِ زمینی مطرح شده بود.
راه رسیدن به رهایی در آئین هندو "عدم وابستگی به دنیا و لذتهای دنیوی و بندگی و عشق و ایثار" است.
"مایا" توهّم و فریب است که اساس ذهن و ماده میباشد.مایا یک حجاب است تا مانع رسیدن انسان به حقیقت شود.


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها