در قرآن کلمات غضب و غیظ مترادف با خشم هستند.
در زبان فارسی خشم و غضب و غیظ با عصبانیت تقریبا یک معنی دارند.
در این پست ما بطور مشخص به ارتباط واژه غضب با خداوند در قرآن میپردازیم.در قرآن چندبار آمدهاست که خداوند غضب میکند و خشم میگیرد(وَغَضِبَ اللّهُ ).

تعریف غضب یا خشم:
"غضب" عبارت از به هیجان آمدن خون قلب برای گرفتن انتقام است
با دقت به تعریف بالا متوجه میشویم این حالت یک نوع "تغییر و دگرگونی" است،از حالی به حالی شدن.این یعنی بی ثباتی.در حالیکه تغییر و دگرگونی در خداوند راه ندارد.خداوند از حالی به حالی دیگر دگرگون نمیشود.
اگر تعریف فوق را در مورد غضب برای خداوند بپذیریم یعنی خداوند بخاطر بعضی از اتفاقات و رویدادها از حالت س و آرامش به حالت خشم و غضب "دگرگون" میشود.
با این فرض خداوند دچار یک "حالت نفسانی " است ! یعنی چیزهایی هست که خداوند را عصبانی میکند.این موضوع با آنچه در مورد صفات ذات خدا گفته شده همخوانی ندارد.
پس خشم و غضب خدا چگونه است؟چون در قرآن به "انتقام الهی" هم اشاره شده و یکی از اسماء الهی "مُنتقم" است.
خشم و غضب الهی و مقوله انتقام خداوند محصول "اعمال و رفتار" انسان است.یعنی انسان رفتاری را انجام میدهد که "بازخورد" آن عذابی برای خود انسان است.این بازخورد به "خشم و غضب الهی" تعبیر شده چون در سازوکار و سنت الهی برای هر عملی جزا و عقاب در نظر گرفته شده.یعنی خداوند حساب میکشد از عملکرد انسان.
این سنت الهی و قوانین بازخورد مربوط به دو دسته میشود:
1-عقیدتی
2-رفتارهای فردی و اجتماعی

در شکل عقیدتی اگر کسانی مغایر و مخالف با قوانین شرعی و دینی عمل کنند کیفر برایشان در نظر گرفته شده است.مثلا شرک،کفر،انکار آیات الهی

در شکل رفتارهای فردی و اجتماعی اگر عملی از انسان موجب خسارت به فرد یا جامعه شود این بازخورد اتفاق می افتد.مثل اسراف،مال مردم خوری،خیانت در امانت

بازتاب این خشم و غضب میتواند در همین دنیا باشد یا در جهان آخرت.در این دنیا باشد میشود پیامد آن عمل در آخرت باشد طبق آیات قرآنی وعده انتقام در دوزخ داده شده است.


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها